Siberië 12 | 7934 TB Stuifzand+31 (0)6 36 11 73 57info@zorgboerderijdegroote.nl

LTO Noord: Publicatie in Nieuwe Oogst

Post 12 of 16
lto-nieuwe-oogst

Wij van LTO Noord: Jantinus de Groote “Trots op zonen die voor zorgtak gaan.”

Wat voor bedrijf heeft u?
“Samen met mijn vrouw, onze twee zoons en een zzp’er run ik een zorgboerderij en schapenhouderij. Ik heb het bedrijf helemaal alleen opgebouwd. Nadat ik van school kwam, werkte ik jarenlang in de bouw. Mijn vader was veehandelaar. Toen hij een been brak, nam ik zijn werk over. Ik kocht wat schapen aan. Nu hebben we duizend fokooien die ‘s winters op 1500 hectare bij 56 boeren grazen. Ieder jaar geef ik de ondernemers een taart als kleine waardering.”

“We hebben altijd stagiairs gehad op ons schapenbedrijf. Hierdoor wisten mensen ons te vinden die graag opvang voor jongeren wilden die buiten de boot vallen. Ze hebben veelal een laag IQ of zijn verslaafd aan drugs of alcohol. Wanneer de jongeren bij ons komen, mogen ze geen drugs of alcohol gebruiken. We vangen nu acht jongens op. Bewust geen meiden, want anders beginnen de hormonen op te spelen. Wij begeleiden jongeren naar het zelfstandig wonen, maar wij hebben ook drie jongens in huis. Zij zitten gewoon bij ons op de bank tv te kijken. Het omgaan met de jongens is prachtig. Ik ben altijd recht door zee. Dat waarderen zij.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?
“De zorgboerderij breiden we uit. Een van mijn zoons laat een nieuw huis bouwen met een zorgonderkomen voor zes jongens. Ik ben echt trots op mijn twee zoons van 24 jaar die voor de zorgtak gaan en hun eigen zorglocatie helemaal zelfstandig runnen.”

Wat doet LTO Noord-afdeling De Wolden Oost/Hoogeveen?
“De afdeling hield onlangs een voorlichtingsbijeenkomst over Dienst Regelingen. Mijn subsidie van 8000 euro zou worden ingetrokken, maar ik begreep die avond dat de deur nog niet helemaal dicht is en dat ik misschien nog een klein beetje kan beuren. Dat is goed nieuws. Waaraan ik me regelmatig stoor is dat de mensen bij Dienst Regelingen wel fouten mogen maken en deze mogen herstellen, maar dat ondernemers meteen op hun fouten worden afgerekend.”

“Binnenkort organiseert de afdeling een avond over mest. Daar wil ik graag naartoe, want dat vind ik belangrijk.”

Wat doet LTO Noord in uw sector?
“Mag ik de mensen eens noemen die goed werk voor de schapenhouderij verrichten? Want met Nico Verduin als voorzitter van de LTO Noord-vakgroep Schapen- en Melkgeitenhouderij en Frederik Dilling als provinciaal vertegenwoordiger voor de provincie Drenthe in de klankbordgroep Schapenhouderij hebben we een prima team dat goed lobbyt voor de sector.”

“Dat geldt ook voor de multifunctionele landbouw. Vakgroepvoorzitter Hans Nijland is een oude rot in het vak. Hij richtte onder andere Stichting Zorgboerderijen Drenthe op. Vergeleken met hem komen wij met ons bedrijf net kijken. Ik heb veel waardering voor hem.’’

Wat wilt u LTO Noord-voorzitter Siem Jan Schenk meegeven?
“Dat de schapenhandel meer is dan een konijnenhandel. Ik heb hem het tegengestelde horen zeggen tijdens een uitbraak van mkz. Het is al zeven jaar geleden en hij weet nu vast ook wel beter, maar zijn uitspraak stelde me wel teleur. De schapenhouderij en landbouw en zorg zijn nog een ondergeschoven kindje. Probeer deze sectoren naar een hoger niveau te tillen.”

Ik hoor u veel over Nieuwe Oogst vertellen.
“Nieuwe Oogst mag wel wat meer en positiever over de schapensector schrijven. Er staan veel artikelen over het Schmallenberg-virus en mkz in, maar kom ook eens kijken als bejaarden en schoolkinderen onze bedrijven bezoeken. Ook hoop ik dat de krant meer aandacht besteedt aan Drenthe, daarover lees ik nauwelijks iets. Week in week uit gaat het bijna alleen over Friesland.”

Naam: Jantinus de Groote (55)
Bedrijf: Zorgboerderij en Schapenhouderij De Groote V.O.F.
Plaats: Tiendeveen (Drenthe)
LTO Noord lid sinds: 1994
Foto: Persburo Melissen
Bron: LTO Noord

, , , ,

Dit bericht is geschreven door admin

Menu
Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kunt u vinden op de Cookies pagina.